Verhuur en Catering

Compleet tot in de puntjes verzorgd

Karstenhoeve

De Ruinerwoldse Museumboerderij De Karstenhoeve uit de eerste helft van de 17e eeuw verkeert voor een groot deel nog in originele staat. Met  zijn authentieke  interieur is dit rijksmonument  een van de mooiste museumboerderijen van ons land.

 

In het voorhuis hangt nog de sfeer van het dagelijks leven van de bewoners uit de 19e eeuw .  Tekenen van welstand bij deze ‘veerpeerdsboer’  zijn de  opkamer met zijn Statenbijbel, het schitterende kabinet in de pronkkamer, waarin onder andere een uitgebreide collectie linnengoed bewaard wordt , het tegeltableau aan de achterwand van de schouw in de woonkeuken en de collectie sieraden, borduur- en kantkloswerk en kleding.

 

De ‘wiemel’  aan de zolder en de weckpotten in de kelder herinneren aan het aanleggen  van de wintervoorraad .

 

De boterbereiding vond nog plaats op de boerderij getuige de rosmolen  en de oproomvaten.

De hilde boven de koestal  herbergt een grote verzameling gereedschappen uit de tijd van vóór de mechanisatie.  In de baanderhoek en in de kapschuur staan, naast de traditionele boerenwagens,  de eerste landbouwmachines, die overigens nog door paarden werden getrokken.

Paarden werden ook  ingespannen  voor het vervoer van personen en biggen naar de markt met de ‘brikke’ en voor de kerkgang met de ’tilbury’.

De Karstenhoeve is gelegen aan de naar Dokter Larij genoemde weg met zijn meer dan 1000 hoogstamperenbomen. Het ‘TBC-huisje’ op het erf herinnert nog aan de medische toestand uit zijn tijd.

Bijenvolken en ooievaars vormen heden ten dage de levende have.